Over het EJO

Het Euregio Jeugdorkest (EJO) is een symfonieorkest dat als doel heeft getalenteerde jonge muzikanten de kans te geven om in orkestverband te (leren) musiceren, hen in contact te brengen met de grote klassieke orkestliteratuur en dit uit te voeren op diverse openbare concertpodia.

In 1985 werd het Euregio Jeugdorkest opgericht door een intensieve samenwerking van een aantal muziekacademies in Nederland en België. Sindsdien musiceert het EJO op het hoogste niveau, rekening houdend met de muzikale bagage van de jonge muzikanten. De leeftijd van 13 tot circa 24 jaar garandeert jaarlijks vernieuwing van het orkest . Jongeren uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland kunnen voorspelen tijdens de jaarlijkse auditiedag.

In 2002 volgde de Belgische dirigent Hans Casteleyn dirigent Edmond Saveniers op als muziekdirecteur van het orkest. 

Samenwerkingen 

Het Euregio Jeugdorkest heeft met uiteenlopende topartiesten samengewerkt, waaronder Carel Kraayenhof (bandoneon), Timora Rosler (cello), de New Black Eagle Jazz Band uit Boston (U.S.A.), het Paul van Kemenade Quintet en de popgroep Krezip.

Daarnaast biedt het orkest graag een podium voor uitzonderlijk getalenteerde musici uit eigen gelederen. Zo hebben Marije Erevink (viool), Eveline Tjong-en-fa (viool), Liesbeth Baelus (viool),  Nieke Schouten (hobo), Jeroen Vranckx (klarinet), Pieter Hunfeld (hoorn), Johan van Iersel (cello), Erik Groenestein-Hendriks (harp)  en Lieke Daniels (viool) al als solist mogen optreden met het Euregio Jeugdorkest achter zich.

Ook realiseert het EJO projecten voor bijzondere doelgroepen zoals kinderconcerten. Zo werd eerder samengewerkt met Edwin Rutten (beter bekend als Ome Willem van de Nederlandse televisie) en met Erika Van Tielen (bekend als presentatrice van de Belgische televisiezender Ketnet). Ook gaf het EJO een serie concerten met o.a. Prokofievs “Peter en de Wolf”. In 2013 klonk “Het Grote Winterprobleem”, een prachtig muzikaal verhaal verteld door professionele acteurs uit België en Nederland en met muziek uit de “Schilderijententoonstelling” van Moessorgski.

Hoogtepunten & prijzen

  • 2018: Eerste Prijs Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten Nederland
  • 2015: het debuut van het Euregio Jeugdorkest in het Concertgebouw te Amsterdam met de Tweede Symfonie van Gustav Mahler, met medewerking van vier Vlaamse en Nederlandse koren;

  • 2013: winnaar Summa Cum Laude Youth Music Festival Vienna 2013 in de categorie symfonieorkesten;

  • 2013: Hart van Brabant Award;

  • 2013: Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten Nederland; enige kandidaat in hoogste afdeling;

  • 2010-2011: Jongerenprijs Beste orkest – Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten Nederland;

  • 2008: het EJO ontvangt de tweejaarlijkse cultuurprijs toegekend door het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds;

  • 2008: ontvangst van de Visser-Neerlandia prijs toegekend door het Algemeen Nederlands Verbond (internationale vereniging ter bevordering van de Nederlandse taal en cultuur);

  • 2008: prijswinnaar van het Soetelieve Cultuurfonds;

  • 2000: concert voor het Belgisch en Nederlands koningspaar  te ’s-Hertogenbosch, Nederland.

Dankzij deze prijzen kon het orkest een volledige set pauken en andere percussie-instrumenten aanschaffen.

Concertreizen

Het Euregio Jeugdorkest gaat regelmatig op concertreis:

Oostenrijk 2018: wederom een een reis naar het mooie Wenen, met natuurlijk als hoogtepunt het spelen van een deel uit symfonie nummer 5 van Gustav Mahler in de Gouden Zaal in de Musikverein.

Florence 2015: in de zomer van 2015 gaf het Euregio Jeugdorkest concerten op verschillende festivals in Italië, waaronder het Riva Garda Festival en Florence Youth festival.

Wenen 2013: in juli 2013 nam het Euregio Jeugdorkest deel aan het prestigieuze “Summa Cum Laude Youth Music Festival Vienna” in Wenen. Het orkest behaalde er de Eerste Prijs in de categorie symfonieorkesten! De wedstrijd zelf vond plaats in de wereldberoemde Gouden Zaal van de Musikverein, bekend van het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker.

Shanghai 2012: op uitnodiging van de Chinese overheid ondernam het orkest samen met violiste (en oud-orkestlid) Liesbeth Baelus een schitterende concertreis naar China in Shanghai en omgeving. 

Trier 2006: naast een openluchtconcert op het bekendste plein in Trier (Hauptmarkt) nam het EJO tijdens deze reis een cd op met onder andere Tchaikovsky’s beroemde vioolconcert in D - met Liesbeth Baelus als soliste - en het hoboconcert van W.A. Mozart, met Nieke Schouten als soliste.

Praag 2001: een concert in samenwerking met conservatoriumstudenten uit Praag en een concert in de Praagse Burcht waren hoogtepunten van deze reis. Op het programma onder andere het werk over de prachtige rivier die door Praag loopt: de Moldau van Smetana.