Euregio Jeugdorkest en Mahler

Mahler gaf zijn Tweede symfonie de naam Auferstehung - opstanding - mee. De symfonie eindigt dan ook in een stralende overwinning: die van de liefde op de dood. Met medewerking van maar liefst vier koren (deCHORALE, Mannenkoor ZWK, Zuid Nederlands Concert koor en het Gelders Projectkoor) en de twee solisten Inez Carsauw en Annelies Meskens, is dit het grootste werk dat het Euregio Jeugdorkest in zijn bestaan heeft uitgevoerd. Ook het concerteren in het Concertgebouw Amsterdam was voor het orkest een primeur.

Mahler's Tweede symfonie is een pittig stuk om in te studeren en voor de jonge musici van het EJO was dit dan ook een mooie kans om dit grootse werk uit te voeren. Dirigent Hans Casteleyn heeft de jongeren in korte tijd klaargestoomd voor vijf intensieve concerten in België en Nederland. En dat is glansrijk gelukt! De reacties waren uitermate lovend en de concerten werden bestempeld als indrukwekkend en overweldigend. Recensent Marjolijn Sengers schreef in het Eindhovens Dagblad: "Met verve werd de zoektocht van Mahler begonnen, met overtuiging werd hij afgesloten."

De minutenlange staande ovaties maakten het voor de jongeren extra speciaal en het weergaloze applaus werd dan ook lachend en vol trots in ontvangst genomen. Hartelijk dank aan het publiek en iedereen die voor of achter de schermen heeft meegewerkt aan deze concertreeks.