Even voorstellen: onze solist  Theodoor!

Het nieuwe seizoen gaat bijna van start. En met een nieuw programma, kondigen we ook een nieuwe solist aan. Theodoor Heyning zal samen met het EJO het spannende en avontuurlijke celloconcerto Casanova van Johan de Meij ten gehore brengen.

foto: Erik de Vos

Theodoor Heyning (1999) werd geboren in Groningen en begon op vijfjarige leeftijd met cellospelen. De eerste lessen volgde hij bij Corine ’t Hoen en hij werd toegelaten tot de Jong Talent afdeling van het Conservatorium in Groningen. Sinds 2014 volgt Theodoor lessen in het Conservatorium van Amsterdam bij Monique Bartels, en later bij Maarten Mostert. Hij heeft deelgenomen aan masterclasses van onder meer Robert Cohen, Richard Aaron, David Strange, Gavriel Lipkind, Harro Ruijsenaars, Michel Strauss en Ernst Reijseger. In 2016 heeft hij een studiebeurs gekregen voor een intensieve muziekweek van het ‘International Academy of Music in Liechtenstein’. 

Theodoor heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals de eerste prijs tijdens het Britten Cello Concours in 2011, de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours in 2013 in Regio Noord en de eerste prijs tijdens de landelijke finale in 2017, de Residentie Orkestprijs en de Noord Nederland Orkestprijs. Hij heeft als solist met verschillende orkesten opgetreden waaronder het Noord Nederlands Orkest, het Britten Jeugd Strijkorkest, Haydn Jeugd Strijkorkest en Camerata Amstelveen. Mede als oud-lid van de Fancy Fiddlers, onder leiding van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek, kon Theodoor meerdere malen meedoen aan festivals zoals Les Musicales du Luberon in Frankrijk (2015 en 2016), het Festival Next Generation in Bad Ragaz (2015 en 2016), het Internationaal Kamermuziek Festival in Utrecht (2015), het Wonderfeel in Bussum (2017) en het Grachtenfestival 2018 in Amsterdam. Hij kreeg ook de mogelijkheid om samen te spelen met artiesten zoals Janine Jansen, Boris Brovtsyn, Rosanne Philippens, Alexander Sitkovetsky, Andreas Ottensamer, Fredrik Ekdahl, Radek Baborák en Ramón Ortega Quero. 

In 2014 heeft hij zijn eerste cd gemaakt, waarin hij het celloconcert in F groot van L.E. Larsson heeft gespeeld met het Haydn Jeugd Strijkorkest. 

Theodoor bespeelt een cello van Koen Padding uit 2012 van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.